Ga terug naar overzicht ->

Actueel

Het eerste sneeuw- en ijsvrije ZonneFietspad ter wereld

Het eerste sneeuw- en ijsvrije ZonneFietspad ter wereld

Primeurlocatie Solarpath van Easypath

Ede Solarpath Easypath web

In de gemeente Ede is vorig jaar aan de Bovenbuurtweg al een duurzaam verwarmd fietspad van Thermopath prefab betonnen elementen opgeleverd. Daar komt nu een stuk Solarpath bij. De naam zegt het al. Een fietspad op basis van zonne-energiepanelen die één geheel vormen met het prefab betonnen basiselement van Easypath.

Doel van dit stuk zonnefietspad is energie verzamelen om in de winter het pompsysteem van het Thermopath fietspad aan te kunnen drijven. Samen met de warmte van het ondergrondse groene warmtenet van Warmtebedrijf Ede, waarop het fietspad al aangesloten is, blijft het totale fietspad gegarandeerd volledig energieneutraal sneeuw- en ijsvrij.

Stroeve zonnepanelen

Zonnepanelen, zoals de meesten die kennen, hebben een gladde oppervlaktestructuur. Echter bij Solarpath is dat niet zo. De oppervlakte is ruw, waardoor dit stukje zonnefietspad veilig is voor verkeer.

Leerproject

Het project, evenals het Thermopath traject aan de Bovenbuurtweg, wordt door de Technische studenten van het ROC A12 gebruikt als leerobject. Door het systeem te monitoren, dragen zij bij aan verdere optimalisatie.