Ga terug naar overzicht ->

projecten

Fietspad Gemeente Westland


Provincie Zuid-Holland verbindt Rijswijk en Naaldwijk met Easypath


Tussen Rijswijk en Naaldwijk bevindt zich een belangrijke verbindingsroute voor fietsers en andere tweewielers. Twee jaar geleden reden er op dit traject 1800 fietsers en 400 scooters per dag. Dat aantal is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Vanwege het vele gebruik is het fietspad, dat bestond uit een tegelverharding van 30 x 30 cm tegels, aangepakt. Comfort, veiligheid en de bereikbaarheid van de ondergrond waren de drie belangrijkste pijlers.

Comfortverbetering essentieel
Michel van der Kooij, projectleider bij Provincie Zuid-Holland: “Het traject beslaat ongeveer 2 km binnen de gemeentelijke grenzen van gemeente Westland en ligt langs de provinciale weg van Kwintsheul tot aan de Zwaansheulbrug bij Royal Flora Holland. KWS heeft dit traject al uitgevoerd. Daarna loopt het fietspad circa 1 km door tot aan de N213. Dat programma wordt in het najaar uitgevoerd, omdat het samenvalt met een ander project dat integraal wordt aangepakt door Mourik. Inclusief het gemeentelijke deel van circa 2 km ligt er dan bijna 5 km Easypath fietspad.”

Van der Kooij: “We wilden van het discomfort af dat de tegelverharding met zich meebrengt. Bij de bebouwde kom van Kwintsheul staan bomen. Die zorgden voor wortelopdruk waardoor de tegels omhoogkwamen. Het fietspad loopt ook langs een sloot met een stijl talud. Dat veroorzaakte het wijken van de tegels. Ook dat hebben we aangepakt. Er is nieuwe beschoeiing aangebracht, zodat het talud minder stijl is en Easypath fietspadelementen ‘lopen niet weg’ door de onderlinge koppeling.”

Kabels en leidingen blijvend bereikbaar
“Bij de oriëntatie op de verhardingsmogelijkheden in de markt speelde de blijvende bereikbaarheid van kabels en leidingen tevens een grote rol”, zegt Van der Kooij. “Op dit traject liggen er enorm veel en daarom moest de nieuwe verharding demontabel zijn zonder dat er veel reparatievlakken zouden zijn. Easypath komt aan deze wens tegemoet, omdat de elementen, weliswaar door een vakkundig aannemer, op te nemen en weer terug te leggen zijn. We hebben nu een stuk fietspad waar het comfort aanzienlijk is verbeterd, doordat Easypath fietspadelementen 3 m breed bij 2 m lang zijn en er daardoor veel minder voegovergangen zijn.”

De prefab betonnen elementen vormen samen een stabiele constructie door het gewicht én door de onderlinge koppeling. Bij beweging in de ondergrond beweegt het Easypath mee en daardoor blijft het comfort gewaarborgd.

Samenwerking
Over de samenwerking Easypath Nederland is Van der Kooij zeker te spreken: “Tijdens het hele project hebben we een goede samenwerking gehad. In het voor- en natraject konden we rekenen op de projectbegeleiding. De directeur zelf was aanwezig bij de begeleiding van het uitnemen van een element na oplevering. Zo hebben we getest hoe we dit vakkundig kunnen doen, mochten er in de toekomst werkzaamheden aan de kabels en leidingen in de ondergrond moeten plaatsvinden. Tot nu toe zijn we heel tevreden over het resultaat en de geluiden van de gebruikers zijn positief.”

Opdrachtgever: Provincie Zuid-Holland en Gemeente Westland
Aannemers: KWS en Mourik
Toegepaste Easypath fietspadelementen: B 3m x L 2m
Lengte Gemeente Westland en provincie Zuid-Holland: ca. 3760 m1
Vierkante meters: 10.395 m2